Volkswagen Golf 22 % bijtelling in 2018

Bijtelling voorkomen op uw lease auto

RobGeen categorie, Nieuws, RitMeter

Hoe kan je bijtelling voorkomen op uw lease auto die u alleen voor zakelijk gebruik inzet? Dat is een veel gehoorde vraag waar ik uw graag antwoord op geef.

“Bijtelling” zijn de fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de werkgever. De fiscale bijtelling wordt berekend op basis van een percentage van de fiscale waarde (cataloguswaarde) van de auto. Om de netto bijtelling te berekenen vermenigvuldigt u dit bedrag met het tarief inkomstenbelasting dat voor u van toepassing is. Als leaserijder betaalt u bijtelling wanneer u meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt.

Hoe hoog is de bijtelling van mijn lease auto?

Het bijtellingspercentage is verschillend (0% tot 25%) en is afhankelijk van hoe milieuvriendelijk uw auto is en in welk jaar de auto op kenteken is gezet. Voorbeeld: op elektrische en hybride leaseauto’s die voor 1 januari 2014 op kenteken gezet zijn, kan nog een bijtellingspercentage van 0% gelden. De exacte bijtelling voor uw leaseauto kan uw lease maatschappij u vertellen. Uw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als u uw loon per maand krijgt) een evenredig deel van het voordeel bij uw loon. Dit is de bijtelling.

Hoe bereken ik een bijtelling?

De bijtelling voor uw lease auto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde – eigen bijdrage.

Voorbeeld:

Uw leaseauto heeft een cataloguswaarde van € 25.000, een bijtelling van 25% en u heeft geen eigen bijdrage.
De fiscale bijtelling bedraagt dan: 25% van € 25.000 – € 0 = € 6.250 bijtelling per jaar.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is. Als het tarief voor de inkomstenbelasting bijvoorbeeld 42% is, dan is bij bovengenoemd voorbeeld de netto bijtelling 42% van € 6.250, dus € 2.625,- per jaar.

(Bron: Belastingdienst )

Top 3 lease auto’s

Wanneer we kijken naar de top 3 van lease auto’s van 2017, dan zien we dat de bijtelling over behoorlijke bedragen gaat:

  1. Volkswagen Golf, 1.0 TSI 63kW Trendline. Netto bijtelling per jaar 2.028 Euro
  2. Volkswagen Polo, 1.0 MPI 48kW Trendline. Netto bijtelling per jaar 1.380 Euro
  3. Peugeot 3008, Access 1.2 PureTech 130. Netto bijtelling per jaar 2.712 Euro

Alle berekeningen op basis van lease contract van 5 jaar en 10.000 kilometers per jaar. Voor de meeste van u een utopie en zijn de bedragen dus veel hoger.

Rijd je in een bus van de baas, dan zijn de bedragen ook hoger.

Bijtelling voorkomen

Hoe kan je nu bijtelling voorkomen? Daar zijn een aantal randvoorwaarden voor nodig.

  • Als eerste minder dan 500 privé kilometers per jaar. Veel mensen gaan met de auto op vakantie omdat ze toch al bijtelling betalen. Daardoor hebben ze een zwaardere en dus duurdere auto nodig. Als gevolg daarvan betalen ze meer bijtelling. Je kunt voor het bedrag van de bijtelling natuurlijk ook een auto huren om mee op vakantie te gaan of vliegen en ter plekke een auto huren.
  • De tweede voorwaarde is dat je een ritten registratie of kilometer registratie moet bij houden. Dat is natuurlijk een !@#$% klus. Zeker als je dat traditioneel doet met papier en een klembord. De iets geavanceerde manier is om het te doen met Excel op je telefoon of je laptop. Het blijft echter strafwerk.

RitMeter helpt

Onze RitMeter app en onze RitMeter Services helpen u om bijtelling te voorkomen. Tegen een kleine jaarlijkse vergoeding helpen wij letterlijk duizenden mensen om bijtelling te voorkomen. Ritten worden geregistreerd op uw smartphone en automatisch bewaard op de RitMeter server. De RitMeter services zorgen er vervolgens voor dat u wekelijks en maandelijks een rapportage ontvangt over uw ritten in een door de belastingdienst opgegeven formaat. Bovendien ziet u op uw telefoon hoeveel privé kilometers u gedurende het jaar heeft gereden.

Makkelijker kunnen wij het niet maken