Met een prachtige lease auto heeft u ook vaak een prachtige bijtelling. Als het de enige auto is in het huishouden is dat geen enkel probleem. Maar als u ook een gezins- of familie auto heeft, dan kan de bijtelling eenvoudig voorkomen worden. Daarmee kunt u heel veel geld besparen. Hoe pakt u dat aan?
Belastingdienst
De belastingdienst stelt:
Rijdt u privé met een auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort? Dan moet u een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik, tenzij u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.
Bijtelling privégebruik auto 2022 (belastingdienst.nl)
Bij een leaseauto van 45.000 Euro is de bijtellening ruim 3.000 euro netto per jaar. (https://www.berekenen.nl/bijtelling-berekenen/) Het voorkomen van bijtelling is dus lucratief. Hoe kunt u ruim 3.000 Euro netto besparen?
Het antwoord zit in de stelling van de Belastingdienst: “Aantoonbaar minder dan 500 kilometer privé rijden”. U dient een complete rittenadministratie bij te houden en aangeven bij de Belastingdienst dat de zakelijke auto alleen zakelijk gebruikt word.
Rittenadministratie bijhouden
Nu zijn er vele manieren om een rittenadministratie bij te houden:
- Pen en papier;
- Excel op jouw laptop of telefoon;
- Ritten logboek in de auto;
- Black-box;
- Rittenadministratie op jouw smartphone.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan optie 5 maar wij van WC-eend . . . Dus waarom geef ik daar de voorkeur aan?
Wensen
Om een goede keuze te maken is het belangrijk om uw wensen te inventariseren. Waar moet een goede rittenadministratie aan voldoen? Onderstaand een lijstje met wensen:
- Ritten administreren op type: Zakelijk, Woon-Werk en Privé. Bij sommige organisaties kennen ze nog meer types, dus die moeten toegevoegd kunnen worden;
- Oneindig kunnen administreren. Papier is, weet ik uit ervaring, niet oneindig;
- De rapportage van de ritten moet wekelijks of tweewekelijks opgeslagen (en gedeeld) kunnen worden. Je wilt de rapportage uit je auto in jouw inbox hebben;
- De ritten administratie moet voorzien zijn van begin- en eindadres. Verplicht voor de Belastingdienst. Het is dan handig als dit automatisch opgezocht wordt;
- Adressen wil jij misschien voorzien van een label of titel, zoals Thuis of de naam van de Klant of het Projectnummer;
- Kilometerstanden moeten voor zowel begin als eind van de rit ingevuld worden, conform de regels van de Belastingdienst;
- Datum van de rit moet ook ingevuld worden.
Neem deze wensen eens door en kijk welke voor u relevant zijn.
Een aantal zijn er verplicht gesteld door de Belastingdienst, die moet u dus bijhouden. Sommige van deze wensen zijn voor u wellicht niet van toepassing.
De belangrijkste wens voor mij is dat ik de ritten administratie iedere week naar mij toegestuurd krijg. Ik wil volledig ontzorgt worden. Met een back-box en het ritten logboek in de auto word dat moeilijk. Ook is het lastig om het type rit aan te geven.
Met Excel is het invullen en bijhouden van de adressen en de kilometerstanden, veel werk. Vooral als je haast hebt, dan doe je dat niet. Het resultaat is dat je dan ’s avonds of aan het eind van de week nog een rittenadministratie aan het bijwerken bent. Ook niet ideaal.
RitMeter: bijtelling voorkomen
De makkelijkste manier om uw ritten bij te houden is de RitMeter app voor de iPhone of de Android telefoons. Met de RitMeter app is het heel eenvoudig om ritten te registreren. U heeft uw telefoon altijd bij u. Na de start van de registratie word de rit keurig bijgehouden. Bij het afsluiten van de rit, wordt het adres en de stand voorgesteld en als die akkoord is, dan kan de rit worden afgesloten.
Door de combinatie met de RitMeter server, worden alle ritten onmiddellijk veilig opgeslagen. Hierdoor kunt u makkelijk van auto of telefoon wisselen. En het grootste voordeel: elke week ontvangt u keurig een rapportage in uw inbox in PDF of Excel formaat. Daarmee houdt u een keurige én sluitende ritten administratie bij.
De RitMeter app vindt u in uw app-store.