Heeft uw organisatie 100 of meer werknemers? Dan bent u vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw werknemers. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Let op: de verplichting gaat niet meer in op 1 januari 2024, maar op 1 juli 2024. (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Ik schreef op deze website al eerder over deze verplichting (zie: CO2 registratie plicht) waarmee organisaties en bedrijven volgend jaar te maken gaan krijgen. Ons moto: leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker! hebben wij ook losgelaten op deze nieuwe wet. Met trots bieden wij dan ook de mogelijkheid aan om een CO2 rapportage te draaien op onze site.
Rapportageverplichting CO2?
Om aan de CO2 rapportages te komen moeten bedrijven de mobiliteit van hun medewerkers gaan bijhouden. Dat is veel werk en ook best ingewikkeld. Hoe kunnen wij dat makkelijker maken?
Met RitMeter is het eenvoudig en snel om alle ritten bij te houden. Via de telefoon van de gebruiker worden de ritten geregistreerd. Starttijd en plaats, route en aankomst tijd en plaats worden allemaal bijgehouden. Ook het aantal kilometers om de route af te leggen word nauwkeurig bijgehouden. Bij RitMeter doen we dat per voertuig. Zo kunnen wij meerdere voertuigen registreren en hierop de ritten registreren. De gebruiker kan dus met de fiets naar het werk gaan of met de auto. Met dezelfde app kan dit allemaal geregistreerd worden.
Om de CO2 rapportage’s mogelijk te maken, verrijken wij de gegevens automatisch met de officiële CO2 uitstoot. Hierdoor zijn wij in staat om organisaties en bedrijven, met een RitMeter Enterprise abonnement, vanaf 1 januari te voorzien van een duidelijke CO2 rapportage. Zodat wanneer dit verplicht wordt, op 1 juli, bedrijven dit getest hebben en direct aan de eisen kunnen voldoen. Neem contact met ons op om de CO2 module te activeren.
Kenteken invoeren
Om de CO2 rapportage goed te organiseren, dient de gebruiker als eerste het kenteken van het voertuig op te geven. Dat gebeurt in de RitMeter app:
Wanneer de gebruikers hun kenteken hebben ingevoerd zijn zij klaar. Zij hoeven dan alleen nog maar hun ritten bij te houden. Dit gaat op de normale manier.
CO2 rapportage
Op het RitMeter portaal kan de beheerder of de administrateur vervolgens een CO2 rapportage downloaden.
De CO2 rapportage kan vervolgens over de op te geven datum periode worden samengesteld. Alle auto’s, fietsen, pedelec in combinatie met de ritsoorten worden dan verwerkt. Het resultaat is een volledige CO2 rapportage die onmiddellijk ingediend kan worden bij de autoriteiten.
CO2 rapportage
De CO2 rapportage ziet er als volgt uit: demo raport CO2.
Om deze mogelijkheid te gebruiken heeft uw organisatie of uw bedrijf een Enterprise abonnement nodig van RitMeter. Dit abonnement biedt heel veel voordelen waaronder nu de CO2 rapportage.
Mochten jullie vragen hebben over deze mogelijkheden, laat het ons vooral weten.