Ervaring met RitMeter

RobRitMeter, RitMeter.nl, Technologie, Windows Phone 8

Sinds een maand, waarschijnlijk iets langer, werk ik met de nieuwe versie van RitMeter. Persoonlijk gebruik ik een Nokia Lumia 925, was een 920, met daarop Windows Phone 8. De windows Phone 8 gebruikers kregen als laatste de nieuwe RitMeter met de verbeterde berekeningen. Voor de liefhebbers, ik heb nu versie 2.26_WP. Het leek mij leuk om mijn ervaring eens met u te delen.

Scenario

Ik gebruik RitMeter voor de registratie van al mijn ritten. Anders gezegd, ik houd een volledige kilometerregistratie bij ter voorkoming van bijtelling van mijn zakenauto. Ik gebruik deze auto niet privé dus dat moet je aantonen. Ik rijd zo’n 1.000 kilometer per week en dat zijn gemiddeld 30 ritten. Om goed te testen heb ik de “losse ritten registratie” aan staan, zodat bij elke rit het adres opgevraagd word. Dit is niet de snelste manier, want dan kan je beter de “losse ritten registratie” uit zetten. Dat ga ik vanaf vandaag weer doen.

Starten van een rit

Het starten van een rit duurt langer dan bij de vorige versie van RitMeter en was zeker in het begin wel even wennen. Ook was het niet altijd te voorspellen hoe lang het zou duren. Na overleg met het development team is duidelijk geworden waardoor het starten langer duurt:

  • Opzoeken van startadres kost tijd en is afhankelijk van het bereik op de vertrekplek;
  • Synchroniseren van RitMeter met RitMeter.nl kost tijd en is afhankelijk van het bereik op de vertrekplek;
  • Meer data overdracht doordat de routes nauwkeuriger zijn geworden.

Op zich een duidelijk en vooral ook logisch verhaal, maar ik zat wel te wachten. En wachten is nooit prettig. Dus kan het sneller?

Op dit moment wordt nog alle data gesynchroniseerd tussen telefoon en website. Daarmee heb ik altijd een back-up en kon ik inderdaad heel snel overschakelen van mijn Lumia 920 naar de nieuwe Lumia 925. Het synchroniseren van alle data word momenteel veranderd zodat dit proces veel sneller en slimmer gaat worden. In de tussentijd is de work-around om bij het vertrekken naar de auto, alvast RitMeter aan te zetten. zodra je dan in de auto stapt kan je eigenlijk direct vertrekken. Deze work-around werkt inderdaad goed, als ik er aan denk.

In het scenario wat ik gebruik, met de losse ritten registratie, kan ik ook nog kiezen om m’n laatste adres te gebruiken. Dus mijn “losse ritten registratie” uit te zetten. Dat scheelt het opzoeken van een adres en dat scheelt dus tijd.

Stoppen van een rit

Het stoppen van een rit gaat een stuk beter dan met de vorige versie. De registratie is 9 van de 10 keer perfect en scheelt hooguit een kilometer. Zelfs als RitMeter uit het geheugen gedrukt wordt op Windows Phone, dan nog is de registratie vele malen nauwkeuriger dan in de vorige versie. In Windows Phone 8 kan je als je de “back”-toets ingedrukt houdt, zien welke apps allemaal actief zijn. Meestal staat RitMeter er dan actief tussen maar soms niet. Dan moet je RitMeter activeren en pakt hij de route uitstekend op.

Een enkele keer krijg ik minder kilometers aangeboden en moet ik de kilometerstand bijstellen. Dat kan eenvoudig en levert ook geen problemen op.

Problemen

Gaat alles goed met de nieuwe versie van RitMeter? Nee, zeker niet. Als ik ongeduldig ben en ik klik meerdere keren op het scherm, omdat ik denk dat ik niets aangetikt heb, dan slaat RitMeter vast. Daar kan ik zelf gelukkig wat aan doen maar het is niet prettig. RitMeter komt er namelijk soms uit maar een enkele keer moet ik mijn telefoon compleet resetten door het 10 seconden lang vasthouden van de volume down en de aan/uit knop. Remedie her tegen is vooral rustig blijven en op tijd RitMeter starten. dit probleem is overigens bekend bij het development team.

Conclusie

Al met al ben ik nog steeds heel tevreden met RitMeter. De registratie is veel nauwkeuriger geworden en daarmee veel beter. De snelheid is acceptabel en de rapportage blijft uitstekend. Elke week en elke maand op tijd, zonder zorgen. Ik weet dat het development team keihard bezig is om de snelheid te verhogen en dat we dan bovendien de mogelijkheid krijgen om ritten te wijzigen op te de telefoon. Ik verwacht dat ik daar binnenkort mee kan gaan testen, zodat we dan een perfect systeem hebben.