Help de kilometerstand wijkt af!

RitMeterAndroid, App, iOS, RitMeter

Wij hopen dat jullie allemaal een mooie vakantie periode achter de rug hebben. Wij hebben in de statistieken kunnen zien dat er wat minder is gereden, maar over de hele periode is RitMeter goed gebruikt. Deze keer ga ik een vraag beantwoorden die heel regelmatig voorbij komt: “Help, mijn kilometerstand wijkt af!” met meestal de vraag erachteraan, “Hoe komt dat?”

RitMeter

RitMeter berekent de lengte van de route en doet aan het eind van elke rit een voorstel voor de nieuwe kilometerstand. De berekening van RitMeter is van een aantal zaken afhankelijk die ik onderstaand zal doornemen.

Eerste tip

Maar de eerste en makkelijkste tip is de volgende: check iedere rit even het voorstel van RitMeter met de daadwerkelijke stand van de kilometerteller van de auto. Ik doe dat ook en dat is voor mij een automatisme geworden.

Daarbij heb ik een aantal belangrijke zaken geleerd, de afgelopen jaren:

  • Op mijn woon-werk verkeer wijkt RitMeter regelmatig één kilometer af. Als ik deze bijstel, dan moet ik dat in de rit terug ook weer bijstellen. Ik rijd namelijk 22,5 kilometer naar mijn werk en terug. Dus ’s ochtends bijgesteld moet ik dat ’s avonds ook weer doen. Dus één kilometer kan je negeren;
  • Soms heb ik afwijkingen die groter zijn, dat gebeurt overigens heel weinig. Met namen op de langere ritten wil dit wel eens voorkomen. Onderstaand staan daar een aantal verklaringen voor. Ik controleer dan mijn voorstel met de daadwerkelijke stand en stel deze bij;
  • Doordat ik dit bijna bij elke rit doe, heb ik die keren dat ik een rit vergeet af te sluiten nooit een probleem. Ik ben dus vergeten om de rit af te sluiten, zit in een vergadering en RitMeter meldt dat ik nog een actieve rit open heb staan. Ik dan, zonder te controleren, de rit afsluiten omdat ik weet dat het resultaat nagenoeg klopt.

Maar even naar de oorzaak van de afwijkingen:

  • RitMeter is nauwkeuriger dan een kilometerteller;
  • GPS is niet altijd nauwkeurig;
  • Banden maken verschil zowel de spanning als de maat.

RitMeter is nauwkeuriger dan een kilometerteller

RitMeter werkt, rekent de route uit, op basis van GPS coördinaten. Heel regelmatig maken wij een aantekening van de coördinaten waarop de auto zich op dat moment bevind. Aan de hand van deze coördinaten rekenen wij de precieze route uit. Deze afstand wordt dan opgeteld bij de startpositie van de kilometerteller van RitMeter. Wanneer de startpositie niet goed is, dan kent de eindpositie ook een afwijking. Aan de hand van deze berekening doen wij een voorstel voor de nieuwe kilometerstand.

Kilometertellers in auto’s kennen echter afwijkingen. Wellicht heeft u dat zelf wel eens ervaren wanneer bijvoorbeeld een TomTom of een andere routehulp actief is. Deze geeft een andere snelheid aan dan de auto. De afwijking kan soms wel vijf kilometer per uur zijn.

Daarom is het handig om bij iedere rit even de kilometerstand te controleren en RitMeter bij te stellen. Dan is de start positie altijd goed en worden de afwijkingen direct aangepast.

GPS is niet altijd nauwkeurig

GPS is wel goed maar niet feilloos. Als fanatieke hardloper met gadgets, kan ik uit eigen ervaring vertellen, dat de gemeten routes niet altijd kloppen. Voor GPS heb je namelijk ontvangst nodig, een connectie nodig met de GPS satellieten die om de aarde draaien. Onder bomen, daar hebben wij met auto vaak geen last van, en tussen hoge gebouwen is de ontvangst van GPS niet zuiver. Ook in tunnels hebben wij geen GPS ontvangst. Daardoor kunnen er dus afwijkingen, vaak naar beneden, ontstaan.

Banden maken verschil zowel de spanning als de maat

Als laatste hebben ook de banden invloed om de kilometerteller van de auto. Zachte banden of afwijkende banden, hebben invloed om de kilometerteller. Zie bijgaande link van de ANWB.

Het is dus belangrijk om altijd bij het afsluiten van een rit even de kilometerstand te controleren en desgewenst bij te stellen. Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker