RitMeter kilometerregistratie App locatie altijd toestaan

RitMeter en Android aanpassingen

RobAndroid, App, RitMeter, Technologie

Het Android besturingssysteem van Google voor mobiele apparatuur gaat beter letten op het gebruik van de data van haar gebruikers. Zoals de Consumentenbond al eerder heeft aangegeven (Consumentenbond dient klacht in tegen Google voor stiekem locatievolgen) is het voor app bouwers relatief gemakkelijk om locatiegegevens van de gebruikers te gebruiken. Dat is erkent door Google en niet gewenst. Daarom worden deze gegevens beter beveiligd in de komende versies van Android. Kortom het wordt minder gemakkelijk voor App bouwers om gegevens van gebruikers te gebruiken en dat is goed. Voor App bouwers houdt dit in dat zij meer expliciet moet vragen om toestemming van gegevens, ook voor de RitMeter app heeft dit gevolgen.

 RitMeter en Android

Om ritten te registreren maken wij bij RitMeter natuurlijk gebruik van de mogelijkheden die de Android “SmartPhone” biedt. Wij gaan u geen adressen laten invoeren als wij die voor u kunnen opzoeken door slim gebruik te maken van uw locatie gegevens. Uw locatiegegevens worden met behulp van de gps-gegevens van uw smartphone bepaald. In onze RitMeter App zetten wij deze locatiegegevens, de coördinaten, om in een nauwkeurig adres, zodat uw rit netjes geadministreerd wordt. Om dit te kunnen doen hebben wij daarvoor de toegang nodig tot uw locatiegegevens. Wij gebruiken uw locatiegegevens overigens alleen voor het registreren van uw ritten en nergens anders voor.

Bestaande situatie

In de huidige situatie is het voor ons eenvoudig om de locatiegegevens te benaderen op uw telefoon met het Android besturingssysteem. Maar dat gaat veranderen. Om misbruik te voorkomen gaat Google meer expliciete toestemming vragen aan de gebruikers voor het delen van de gegevens met Apps, zodat u als gebruiker weet welke App welke gegevens gebruikt en vooral met welk doel.

Nieuwe situatie

Bij het uitkomen van de nieuwe versie van Android, die wij de komende maanden verwachten, zal u als gebruiker Apps voor duidelijker toegang moeten geven tot het gebruik van uw gegevens. Wij vinden dat een goede ontwikkeling. Het houdt alleen in dat u ook voor RitMeter duidelijk toestemming moet geven voor het gebruik van uw locatiegegevens. Omdat wij uw locatiegegevens meten bij zowel het starten als het eindigen van de rit, voor het opzoeken van de adressen is dit natuurlijk logisch. Maar ook tijdens het rijden hebben wij uw toestemming nodig voor het registreren van de route, zodat wij tot een nauwkeurige berekening kunnen komen van de kilometers van de rit. Wij hebben dus én toestemming nodig om deze gegevens te gebruiken én altijd om u route te beschrijven en te berekenen.

Instellen van Android voor RitMeter

Om uw telefoon goed in te stellen voor het gebruik van de RitMeter app dient u toestemming te verlenen voor het gebruik van de RitMeter app. Om uw locatiegegevens in te stellen verwijzen wij graag naar de Google-helppagina (De locatie-instellingen van je Android-apparaat beheren – Google-account Help) waar dit uitstekend staat verwoord.

In RitMeter bieden wij u het volgende scherm aan:

Locatie toestaan voor RitMeter op Android toestellen

Bij dit eerste scherm kiest u ervoor om RitMeter toestemming te geven om uw locatie gegevens te gebruiken. U moet dit dus “Aan zetten” door op de knop te drukken.

RitMeter altijd toegang geven tot locatiegegevens op Android toestel

Bij het tweede scherm moet u kiezen voor “Altijd toestaan” zodat wij ook uw routegegevens mee kunnen nemen, zodat wij op correcte wijze uw kilometers kunnen berekenen.

Samenvatting

Om ervoor te zorgen dat uw gegevens beter beveiligd worden gaat Google haar Android systeem voorzien van betere beveiligingen. Dat is een goede ontwikkelingen maar vraagt van u wel iets meer werk. Hiermee het waarom en hoe u tot een veiligere omgeving komt.

Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker!