RitMeter op Windows Phone 8

RobAndroid, Apple iPhone, Nieuws, RitMeter, RitMeter.nl, Technologie, Windows Phone 8

Afgelopen weken heb ik mogen testen met de nieuwe versie van RitMeter op Windows Phone 8. En ik ben blij. Ik ben hartstikke blij. De nieuwe RitMeter voor Windows Phone is erg goed geworden, namelijk veel nauwkeuriger.

Windows Phone

Maar laten we even terug gaan naar de basis. RitMeter is als eerste uitgekomen op (toendertijd) nog Windows Mobile. Daarna hebben we RitMeter geschreven voor Windows Phone, Android en iPhone. Een aantal maanden geleden is Windows Phone 8 uitgekomen. Omdat de Windows Phone 7 app goed draaide op Windows Phone 8, hebben we eerst de apps op Android en Apple voorzien van een nieuwe manier van het registreren van kilometers. Deze platformen zijn dan ook veel nauwkeuriger geworden met het berekenen van de ritten. Ook hebben we de routeregistratie nauwkeuriger gemaakt afgelopen zomer. Nu was Windows Phone aan de beurt voor een update.

Windows Phone uitdagingen

Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

Een van de belangrijkste uitdagingen die wij hadden voor Windows Phone was om actief te blijven. Het was voor ons niet altijd mogelijk om als app actief te blijven op Windows Phone 7 en 7.8. En als de RitMeter app niet langer actief bent, dan kan deze ook niet rekenen of registreren. Het gevolg was dan dat we geen kilometers of tekort kilometers registreerde. Bij het afsluiten van de rit werkte ik dat wel bij, maar het was toch jammer. Doel was en is om zo nauwkeurig mogelijk de ritten te registreren voor onze gebruikers.

Windows Phone test

Afgelopen week heb ik mogen testen en zoals eerder aangegeven ik ben blij. De app blijft actief en de voorspelling, de berekening, klopt 90% van de tijd. ook de route die ik gereden heb ik nu compleet en goed zichtbaar op de route kaart op de website www.ritmeter.nl.

De app voor Windows Phone 8 is vrijgegeven en zal binnenkort verschijnen in de Appstore. Hoe dat precies zal gaan weten wij niet. Deze app is speciaal gebouwd voor Windows Phone 8 en kan daarop dan ook gedraait worden. Hoe het update proces in zijn werk zal gaan? Wij weten het nog niet. Maar we zullen u direct informeren zodra we dat ervaren hebben.

Is het allemaal goed met deze nieuwe app? Nee, de RitMeter app lijkt bij het opstarten af en toe erg langzaam. Het scherm reageert dan niet op mijn aanwijzingen en dat is vervelend (irritant is wat overdreven). Na overleg met de developers is wel duidelijk geworden wat het probleem is.
Bij het starten van RitMeter, gaat RitMeter alle gegevens synchroniseren met de RitMeter server. Ik kan namelijk ondertussen mijn ritten hebben aangepast via de website. Maar deze mooie functie en belangrijke back-up van de ritten data, kost wel tijd. Als een van de eerste gebruikers van RitMeter heb ik ondertussen, heel wat informatie verzameld en dat kost dus tijd en data. Dit synchroniseren vindt plaats tijdens het starten van RitMeter. Dan is het scherm langzaam en reageert dus slecht.
We kunnen dat op dit moment niet oplossen. De work-around is RitMeter opstarten als je naar de auto toeloopt. Tegen die tijd dat je daar aankomt, zijn de gegevens gesynchroniseerd en reageert RitMeter goed. Ik heb dit getest en het werkt inderdaad.

Dit is geen nieuw probleem maar een groeiend probleem. Wij hebben dit probleem, wat niet alleen geldt voor Windows Phone maar ook voor Android en iPhone, afgelopen zomer al opgepakt. Onze developers zijn momenteel bezig om de synchronisatie van data aan te passen, waardoor we een aantal belangrijke zaken gaan bereiken:

  • Minder data overdracht;
  • Hogere snelheid;
  • Wijzigen van ritten op de telefoon.

De technologie hiervoor is ontwikkeld, de eerste proeven zijn geslaagd en we gaan dit nu verder uitwerken en testen. Zodra we hier meer over weten, brengen we u op de hoogte.