Route punten en data opslag

RobApple iPhone, Applicatie, Nieuws, RitMeter, RitMeter.nl, Technologie, Windows Phone 8

Komend weekend zal er een nieuwe versie van de Windows Phone verschijnen van RitMeter. Deze versie, met nummer 2.204.11, is weer een verbetering van de app zodat u als gebruiker sneller en beter uw kilometers en uw ritten kan administreren.

Verbeteringen

Wat is er verbeterd en waarom is dat belangrijk?

Een aantal gebruikers meldden dat hun ritten niet naar de RitMeter server werden verstuurd en dat is niet de bedoeling. We hebben een backup functie en daarom moeten de ritten naar de RitMeter toe. Dus wij gingen op onderzoek uit.

Zoals u wellicht weet hebben we vorig jaar de nauwkeurigheid van de route registratie verbeterd. We registreren meer en vaker de route waardoor we een veel betere nauwkeurigheid krijgen van de registratie. Hierdoor hebben we nu ook een live registratie.
In de oudere versies was het mogelijk om een rit te registreren door een start en een eind adres in te voeren. De RitMeter server berekende dan de lengte van de rit en kwam met een suggestie voor de kilometerstand. Meestal een redelijk goede. Moest je echter een andere route volgen dan was de voorgestelde stand niet nauwkeurig. Daarom zijn we naar een volledige registratie gegaan. Deze manier van registreren heeft ze voordelen, namelijk zeer nauwkeurig, maar ook zijn nadelen. Nadelen zijn onder andere dat achteraf registreren niet meer mogelijk is en dat we routepunten gaan verzamelen. Het achteraf registreren, gaan we in een komende versie terugbrengen. Het verzamelen van routepunten en dit synchroniseren met de RitMeter server heeft onze eerste en belangrijkste aandacht.

Routepunten en synchronisatie

We hebben het synchronisatieproces naar de server veranderd en uit de vele reacties die we krijgen ook verbeterd. We doen dat nu op een ander, minder storend moment en daardoor ervaren we RitMeter als veel sneller en dus gebruikersvriendelijker. Maar . . . wat bleek: het synchroniseren lukt soms niet. Om de kosten dan data zo min mogelijk te houden hebben we het synchroniseren beperkt. Duurt het te lang, dan breken we het synchroniseren af en doen we dat wanneer de verbinding beter of sneller is.

Dat lijkt slim en dat is het ook. Het werkt en 99 van de 100 keer gaat het goed. Tot dat we constateerde dat bij een rit van Groningen naar Maastricht er ruim 1.100 routepunten worden verzameld. Dat is niet zo heel veel data maar het neemt wel tijd om te synchroniseren met de RitMeter server. Het neemt zelfs meer tijd dan dat we beschikbaar hebben gesteld. Het resultaat is dan dat de RitMeter app blijft proberen om te synchroniseren en dat het niet blijft lukken.

Dit probleem is met deze nieuwe versie verholpen. Ook een probleem met het maken van tussenstops hebben we in deze versie opgelost.

iPhone

Bij de iPhone blijkt dat het aantal routepunten wat we verzamelen tot geheugenproblemen heeft geleidt onder iOS 7. We hebben voor de iPhone gebruikers het aantal routepunten dan ook fors omlaag gebracht, zodat er geen geheugen problemen meer ontstaan op de iOS 7 versie. Aan de e-mail berichten te zien heeft dit ook geholpen. Het gevolg hiervan is dat de routes minder nauwkeurig worden aangegeven op de RitMeter server.

Zodra we tevreden zijn met de Windows Phone RitMeter app, gaan we beginnen met het vernieuwen van de RitMeter app voor de iPhone gebruikers. De verwachting is dat we in kwartaal 2 een nieuwe versie gaan brengen voor de iPhone gebruikers.

Ons doel is om nauwkeurige rittenregistratie te bieden aan de Smartphone gebruikers. voor Windows Phone zijn we daarbij uitstekend op weg.