Bij RitMeter staan wij absoluut open voor goede feedback, suggesties en verbeteringen. Wij luisteren naar jullie en evalueren de vragen en opmerkingen en vaak worden deze ook in ons product verwerkt. Andere voertuigen kunnen toevoegen, verschillende rittypes ondersteunen, labels aan adressen hangen etc. Allemaal wensen die wij met veel plezier hebben ingevuld. Maar één wens staat al jaren op nummer één.
Automatisch ritten starten
De vraag die al jaren bovenaan staat is het verzoek om ritten automatisch te starten. Zodra wij in de auto stappen moet RitMeter automatisch starten en de rit gaan registreren. Wanneer wij dan de auto uitstappen dan moeten wij de rit stoppen en vastleggen. Het goede nieuws is dat dit kan. Wij hebben dit jaren geleden al ontwikkeld en getest. Toch gaan wij het niet invoeren en daarvoor zijn twee redenen. De eerste is een technische reden en de tweede is een zorgvuldigheidsbeginsel. Laat het mij uitleggen.
Ritten automatisch starten
Het starten van een rit is te automatiseren. Hiervoor moet RitMeter altijd actief zijn, wat niet altijd het geval is. Daarna zijn er twee pistes die wij onderzocht hebben.
Snelheid
De eerste is, starten bij een bepaalde snelheid en stoppen als we daaronder komen. Technisch uitvoerbaar maar deze optie geeft en biedt wel wat vraagstukken. Ik kan een bepaalde snelheid rijden in mijn auto, maar ik kan dat wellicht ook al behalen met hardlopen, fietsen of op de motor. Kortom, dit geeft wel wat uitdagingen. Stoppen bij een bepaalde snelheid kan ook maar wat doen we dan bij een file of voor een stoplicht. Deze optie is wel toepasbaar voor alle mobiele telefoons maar is in de uitwerking niet sluitend te krijgen. De gebruiker gaat hierdoor niet geholpen worden en daarom hebben wij deze opties afgezonken.
BlueTooth ondersteuning
De tweede optie waar wij naar gekeken hebben, is het herkennen dat wij in de auto zitten. Kunnen wij zien of wij in de auto zitten? Om te zien of wij in de auto zitten moeten wij op zoek naar een automatische koppelmogelijkheid. Kunnen wij op de een of andere manier herkennen dat wij in de auto zitten. Dat kan als wij gebruik maken van de beschikbaar BlueTooth verbindingen in een auto. Wij hebben een functie gemaakt waarbij wij binnen RitMeter kunnen configureren dat wij een rit gaan starten als er een koppeling word gemaakt met een ingestelde BlueTooth verbinding. Dan kunnen wij inderdaad automatisch een rit starten en ook, wanneer de koppeling verbroken word, deze stoppen. Top!
Hiervoor is echter één belangrijk technische aspect noodzakelijk. Wij moeten verbinding kunnen maken met de BlueTooth verbinding en de makers van de mobiele telefoon moet dat toestaan en mogelijk maken. Alle telefoons met het Android Operating Systeem staan dat toe. Maar helaas staat Apple dat standaard niet toe. Alleen bij Apple geregistreerde partners mogen deze BlueTooth koppeling maken en aanleggen, als standaard ontwikkelaar mag dat niet. Nu kunnen wij natuurlijk bij Apple deze certificering gaan aanvragen. Maar . . .
Gebruikers interactie
Uit de testen op de Android toestellen kwam al heel snel een bijzondere conclusie aan de oppervlakte. Doordat het gehele proces automatisch ging was er geen enkele interactie meer met de gebruiker. De gebruiker controleerde niet meer of de rit gestart werd, stelde de ritten niet meer in en controleerde niet meer de kilometerstand met het voorstel van RitMeter. Kortom, al heel snel was de rapportage niet meer in orde en waren de gebruikers niet langer blij. De interactie met de gebruikers is en blijft dus superbelangrijk. Zo belangrijk dat wij ritten niet automatisch gaan starten.
We kunnen het makkelijker maken maar in dit geval gaan wij dat niet doen.